All your data
All yours

Heeft u Facebook gebruikt?

Op het darkweb zijn gegevens van 533 miljoen accounts gelekt. Laten we eens kijken of u een van hen bent!

GEGEVENS VAN 533 MILJOEN FACEBOOK-GEBRUIKERS WERDEN GELEKT OP HET DARK WEB

In april 2021 zijn op een hackforum persoonlijke gegevens van meer dan 500 miljoen Facebook-gebruikers gelekt. Daarvan waren ongeveer 96,7 miljoen persoonlijke gegevens van EU/EER-burgers gelekt. De gelekte gegevens omvatten de volledige naam, Facebook-ID, verjaardag, telefoonnummer, locaties, relatiestatus, aanmaakdatum van het account en andere biografische informatie, en in sommige gevallen e-mail.

Hoewel het lek geen financiële informatie, gezondheidsinformatie of wachtwoorden bevatte, maakt het slachtoffers nog steeds kwetsbaar. De gelekte gegevens kunnen door cybercriminelen worden gebruikt om zich voor te doen als de gebruikers of om ze op te lichten zodat ze bijvoorbeeld inloggegevens overhandigen. Om deze reden heeft SOMI deze campagne opgezet om haar deelnemers te waarschuwen en te beschermen.

Deze kwestie is bijzonder ernstig omdat het lek ongeveer 500 miljoen telefoonnummers bevat. Als er overeenkomende telefoonnummers zijn, kunnen ze worden gebruikt om mensen aan hun accounts of profielen te koppelen. Vooral telefoonnummers zijn vaak een stukje informatie dat mensen voor een lange periode bewaren.

SOMI

WAT TE DOEN ALS UW PERSOONLIJKE GEGEVENS voorkomen in de FACEBOOK-INBREUK?

Aangezien deze inbreuk voornamelijk betrekking heeft op telefoonnummers, die meestal niet eenvoudig kunnen worden gewijzigd, raden we u aan deze stappen te volgen om uw Facebook-account te beveiligen:

 • Gebruik sterke wachtwoorden van minimaal 15 tekens, hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen.
 • Schakel 2-factor-authenticatie in op uw account. Probeer authenticatie-apps van derden om inlogcodes te genereren.
 • Wijzig uw beveiligings- en aanmeldingsinstellingen, schakel waarschuwingen in voor elk type niet-herkende aanmeldingen.
 • Werk uw gegevens bij - verwijder onnodige persoonlijke informatie.
 • Pas op voor 'Smishing' (SMS-phishing) pogingen. Klik niet op links en beantwoord geen sms-berichten van onbekende afzenders.
 • Haal uw persoonlijke gegevens op van Facebook. SOMI kan uw persoonsgegevens namens u verzamelen en onderzoeken of dergelijke gegevens zijn verzameld in overeenstemming met de AVG.

Procedure

In vier eenvoudige stappen kunt u controleren of uw gegevens onderdeel zijn van deze Facebook-inbreuk.

1

Maak een account aan bij SOMI

Wij verwerken uw persoonsgegevens zoals beschreven in ons privacybeleid en in lijn met de AVG.

2

Download de SOMI app 

Met deze app kunt u ons op een veilige manier instrueren om uw gegevens te beheren en uw rechten namens u af te dwingen tegen alle entiteiten die uw persoonlijke gegevens verwerken.

3

Controleer of uw gegevens zijn gelekt

Gebruik uw telefoonnummer om in de SOMI-app of my.somi.nl te controleren of uw persoonlijke gegevens mogelijk zijn vrijgegeven. In sommige gevallen moet u mogelijk uw telefoonnummer verifiëren.

4

Verdere acties ondernemen

U kunt ook verdere acties tegen Facebook ondernemen, zoals SOMI verzoeken uw gegevens op te halen bij Facebook of te onderzoeken wat er met uw gegevens is gebeurd.

FAQ

Hoe kan ik deelnemen aan deze campagne?

U kunt deelnemen aan deze actie door het bovenstaande registratieformulier in te vullen om uw account aan te maken en vervolgens door de SOMI-app te downloaden of door my.somi.nl. Hiermee kunt u met uw telefoonnummer kunt controleren of uw persoonlijke gegevens gebruikt zijn in deze inbreuk.


U kunt alleen deelnemen als u woonachtig bent in de EU/EER-lidstaten (inclusief Ierland en Zwitserland) en als u 18 jaar of ouder bent. Helaas is het niet mogelijk voor niet-EU-ingezetenen om deel te nemen. Abonneer u echter op SOMI om op de hoogte te blijven van onze toekomstige acties waaraan u mogelijk kunt deelnemen, met name in alle gevallen waarin EU/EER-entiteiten uw persoonlijke gegevens hebben verzameld.

Zijn er kosten aan verbonden?

In februari 2022 zijn wij begonnen met het introduceren van vergoedingen voor AVG-dienstverlening via onze app. Deze stap was noodzakelijk om de kwaliteit te garanderen en kostendekkend te kunnen blijven werken. Het biedt ons de mogelijkheid om ook in de toekomst onze dienstverlening op het gebied van privacy en databescherming te blijven uitbreiden.

Waarom moet ik mijn telefoonnummer verifiëren?

In het geval dat uw telefoonnummer overeenkomt met de gelekte gegevens, is het noodzakelijk dat wij uw telefoonnummer verifiëren om te bewijzen dat het telefoonnummer van u is, voordat we u informatie kunnen tonen die op het lek stond. Dit proces is om ervoor te zorgen dat uw gegevens goed worden beschermd en dat niemand toegang heeft tot uw persoonlijke gegevens, behalve u zelf.

Voor deze campagne verifieert SOMI het telefoonnummer via sms-verificatie. We sturen een 6-cijferige verificatiecode naar uw mobiele telefoon in een sms-bericht en u moet deze code invoeren op de daarvoor bestemde pagina in de SOMI-app.
Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens?

Met ons ervaren beveiligingsontwikkelingsteam worden de persoonlijke informatie en bestanden van onze gebruikers versleuteld op onze server bewaard voor de duur van deze campagne, mogelijk inclusief de duur van eventuele volgende juridische stappen. De gegevens die van derden worden verzameld, worden ook versleuteld wanneer ze worden verwerkt. Alle betrokkenen moeten hun inloggegevens gebruiken voordat ze toegang krijgen tot hun datasets. SOMI gebruikt ook 2-factor-verificatie voor zowel gebruikers- als werknemersaccounts voor extra beveiligingslagen.

Het spreekt voor zich dat SOMI veel belang hecht aan privacy en gegevensbescherming. SOMI verwerkt uw persoonsgegevens zoals beschreven in ons privacybeleid en in overeenstemming met de AVG.

over SOMI

SOMI

De Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) is een non-profit organisatie die is opgericht om vraagstukken van maatschappelijk belang te signaleren en te beïnvloeden.

SOMI is een erkende claimstichting op het gebied van privacy en dataautonomie en zet zich onder meer in voor de bescherming van de grondrechten van consumenten en minderjarigen die gebruik maken van diverse online diensten. Met de app die SOMI heeft ontwikkeld, willen we het eigendom en de controle over persoonlijke gegevens teruggeven aan alle mensen: All your data. all yours.

SOMI onderzoekt misstanden, informeert het publiek en helpt benadeelde partijen. SOMI doet dit door het voeren van collectieve procedures en het claimen van schadevergoeding.

SOMI onderzoekt momenteel mogelijke AVG-schendingen door Facebook en TikTok.

Kijk voor meer informatie over SOMI op somi.nl

DOWNLOAD de SOMI APP!

Gebruik onze applicatie om erachter te komen of uw informatie voorkomt in de laatste Facebook-inbreuk. Met de SOMI-app kunt u veilig controleren of uw gegevens op het Dark Web zijn verschenen. Uw persoonlijke gegevens en bestanden worden veilig versleuteld en zijn te allen tijde beschikbaar op onze server.

somi app

met de SOMI app kunt u;

 • Met één druk op de knop uw persoonsgegevens opvragen;
 • Uw gegevens die zijn opgeslagen door derden (gedeeltelijk) verwijderen;
 • Schade claimen wanneer uw gegevens niet goed worden beheerd;
 • Neem deel aan de collectieve acties van SOMI.

  SOMI biedt u een platform voor AVG-communicatie. Allemaal met een druk op de knop.